Duurzame meubels

Ben jij op zoek naar duurzame meubels? Dan ben je er vast al achter gekomen dat dit ontzettend lastig te vinden is. Er is altijd wel een aspect waar je geen zekerheid over kunt verkrijgen, bijvoorbeeld de herkomst van het gebruikte materiaal of de omstandigheden waaronder de materialen gewonnen zijn. En ook de omstandigheden waaronder het meubilair gemaakt is, is lang niet altijd duidelijk. Wij liepen zelf ook tegen deze aspecten aan toen wij voor onze woning op zoek waren naar duurzame meubels. We waren iets groter gaan wonen en hadden daardoor gewoon nieuw meubilair nodig dat past bij ons nieuwe huis. Nu proberen wij op alle vlakken van ons leven keuzes te maken die zo duurzaam mogelijk zijn en dit is dus best lastig. Maar voor het aankopen van meubelstukken bleek dit echt heel moeilijk te zijn. We zijn inmiddels best wel gewend aan het moeten doen van wat onderzoek om een winkel te vinden die kan leveren wat bij ons past, maar nu viel het ons toch wel eventjes tegen. Tot wij de duurzame meubels van Meubelmakerij Wilfred Kalf tegen kwamen, toen wisten we meteen dat we deze wilden hebben!

Waarom duurzame meubels?

Waarom is het nu zo belangrijk om te kiezen voor duurzame meubels? Daar zijn verschillende redenen voor aan te dragen. Zelf hebben wij er grote moeite mee als er eeuwenoud bos gekapt wordt om in onze behoefte aan nieuwe huisraad te voldoen. En ook vinden wij het geen prettig idee als er kinderhanden gewerkt hebben aan producten die wij gebruiken. Bij sommige artikelen kun je dit gewoon niet controleren, maar waar mogelijk werken wij hier liever niet aan mee. Om nog maar te zwijgen over materialen die onder zeer slechte omstandigheden gewonnen moeten worden. Voor ons spelen dus twee punten mee: de natuur en het welzijn van medemensen. Het hoeft bovendien niet eens zo heel moeilijk te zijn om duurzame meubels of andere producten te maken. Voor hout kan er gewoon productiebos gepoot worden, daar hoeft geen regenwoud voor te sneuvelen. En kinderarbeid is natuurlijk nooit een optie, dat kan ook door volwassenen gedaan worden. Wij zijn hier dus vrij principieel in, maar bij de keus voor de duurzame meubels van Wilfred Kalf speelde nog een punt mee in onze beslissing en dat is het feit dat het er gewoon fantastisch uitziet!

Duurzaam gemaakt

Op welke punten scoren de duurzame meubels van dit bedrijf nu goed? Er zijn verschillende punten aan te wijzen waarom het hier om artikelen gaat die duurzaam gemaakt zijn:

  • er wordt hout gebruikt van bomen die hoe dan ook al gekapt moesten worden
  • het hout is over het algemeen uit de directe omgeving van de meubelmakerij afkomstig en heeft dus weinig kilometers afgelegd
  • alle onderdelen van een stam worden gebruikt, er wordt echt niets weggegooid
  • houten materiaal dat elders is afgekeurd, wordt hier hergebruikt tot nieuwe producten
  • de meubelstukken worden in Nederland gemaakt

Dit zijn voor ons stuk voor stuk belangrijke redenen om voor de duurzame meubels van deze meubelmaker te kiezen, plus natuurlijk dat het er allemaal erg mooi uitziet, zoals je kunt zien op wilfredkalf.nl. Je kunt op de site niet alleen voorbeelden van producten zien, maar ook lezen hoe echt ieder deel van een boomstam gebruikt wordt. Zo komt er bij het zagen van planken zaagsel vrij, wat hij brengt naar een zorgboerderij voor in het hok van de kippen en de koeien. Het schaafsel gaat naar kookwinkels in zijn regio om vis en vlees mee te roken. Er wordt dus echt aan alle aspecten gedacht! Als je, net als wij, op zoek bent naar duurzame meubels, dan is dit bedrijf dus een uitstekende keus!