Huis kopen? Houd rekening met makelaarscourtage

Als starter op de woningmarkt is het behoorlijk wennen. Je komt in een compleet nieuwe wereld terecht waar je vaak nog niets tot weinig vanaf weet. Het is dan slim je echt goed in te lezen en een beetje te studeren op de gewoonten en het jargon van deze wereld. Afgelopen voorjaar wilde ik op zoek naar een eigen woning. Het leek me slim om te kopen in plaats van te huren. Huur betalen staat eigenlijk toch gelijk aan het weggooien van je geld, terwijl je spaart als je een huis koopt. Ik heb een tijdje rondgekeken op de woningmarkt en een aantal bezichtigingen gedaan. Uiteindelijk heb ik toch geen huis gekocht omdat de prijzen op dit moment wel erg hoog zijn, maar ik heb wel veel geleerd over de woningmarkt. Een van de dingen die ik niet wist is dat je behoorlijk wat eigen geld mee moet nemen als je een woning wilt kopen. Vaak rekent je aankoopmakelaar makelaarscourtage, moet je altijd overdrachtsbelasting betalen en komen er nog kosten bij voor hypotheekadvies. Je bent zo enkele duizenden euro’s kwijt. Tegenwoordig kun je die kosten ook niet meer meefinancieren als je een hypotheek afsluit. Ook dit was een van de redenen dat ik nog geen huis heb gekocht. Ik ben wel blij dat ik me echt goed hebt verdiept in de makelaarswereld. Makelaarscourtage was bijvoorbeeld een begrip dat ik nog nooit tegen was gekomen. Inmiddels weet ik precies wat er bedoeld wordt als iemand het heeft over makelaarscourtage. Als ik in de toekomst wel een woning wil kopen weet ik waar ik aan moet denken.

Inlezen over makelaarscourtage

Goede informatiebronnen over makelaarscourtage zijn online prima te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website makelaarkosten.nl. Hier kun je onder andere lezen dat makelaarscourtage het bedrag is dat gerekend wordt over de totale aankoopprijs van een woning, dat vervolgens naar de aankoopmakelaar gaat. Het is de commissie die de makelaar ontvangt nadat jij een woning koopt. Hiervoor wordt er een paar procent gerekend. Dit is dus een van de redenen dat je extra geld mee moet brengen als je een eigen huis wilt kopen.

Voordelen van een aankoopmakelaar

Misschien denk je nu dat het geen nut heeft om een aankoopmakelaar in de arm te nemen, het kost immers geld. Maar als starter bespaar je jezelf ook een boel zorgen door iemand mee te nemen die weet waar hij of zij het over heeft. Ik vond het heel prettig dat mijn aankoopmakelaar me destijds kon helpen met de volgende zaken: 

  • Bezichtingen regelen
  • Kritisch naar de woning kijken
  • Advies over een bod uitbrengen
  • Sparringspartner zijn 
  • Makelaarkosten 

Omdat ik de woning uiteindelijk niet heb gekocht hoefde ik ook geen kosten te betalen, ook geen makelaarscourtage. De aankoopmakelaar heeft er dus wel degelijk baat bij dat jij een woning koopt, maar die van mij dwong me nergens toe en ik vond het bijzonder prettig dat ik iemand had om mee te praten over de woningen die ik op het oog had. Een goede aankoopmakelaar is eerlijk, realistisch en luistert goed naar jouw wensen. Hij of zij kan ook goed inschatten of je een goede koop hebt aan een woning. Een huis is immers de plek waar je woont maar vormt ook een langetermijninvestering. Daarom is het zeker de moeite waard om te overwegen een aankoopmakelaar in de arm te nemen, ondanks dat je dan makelaarscourtage betaalt. Een goede makelaar vinden kan door een afspraak te maken bij een kantoor bij jou in de buurt, of door eens te informeren bij kennissen die een aankoopmakelaar hadden toen zij een huis kochten.